در جایجای ایران جاذبههای گردشگری فراوانی وجود دارد که بعضی از آنها ناشناخته باقی میمانند، سمنان یکی از همین شهرهاست.
سمنان سیزده به در کجا بریم؟ جاهای دیدنی سمنان با وجود اینکه در مسیر تعداد زیادی از مسافرتهای جادهای قرار میگیرد اما برای بیشتر ما چندان شناختهشده نیست. با دزار سمنان همراه باشید تا با جاهای دیدنی سمنان آشنا شوید و این شهر تاریخی را یک بار دیگر کشف کنید.
وضعیت اقلیمی استان سمنان سبب شده تا کلکسیون ای از تفرجگاه ها حاوی کوهستانی، جنگلی، کویری و بیابانی یک جا در این دیار جمع شوند تا بتوانند هر مدل سلیقه ای را به سمت خویش مجذوب کنند.
موزه تاریخ طبیعی سمنان
برای رسیدن به موزه تاریخی سمنان باید از خیابان قدس و میدان امام رضا (ع) سمنان گذر کنید و به سمت میدان استاندارد بروید. در اطراف میدان تابلویی از یوزپلنگان آسیایی دیده میشود که این یوزپلنگها نمادی از سمنان محسوب میشوند.
برای آشنایی با گونههای مختلف حیواناتی نظیر پرندگان، خزندگان، پستانداران، این موزه میتواند گزینه خوبی باشد. در واقع موزه دارای دو بخش است که بخش اول بر روی تاریخ طبیعی استان سمنان تمرکز کرده است و فسیلهای مربوط به گیاهان و جانوران و بقایای سیلیس شده حیوانات بسیار قدیمی در سمنان و جهان در آن نمایش داده میشود.
بخش دوم موزه به تنوع زیستی سمنان اختصاص یافته است و اسکلت، جمجمه، شاخ و پوست، اجزای بدن مهرهداران و جانوران در آن در معرض دید عموم قرار گرفته است.
موزه مهر و سکه کومش در سمنان
یکی دیگر از جاهای دیدنی سمنان موزه کومش است. موزه تخصصی تمبر و سکه در سال ۱۳۹۲ در سمنان افتتاح شده است. برای رسیدن به این موزه با گذر از خیابان امام خمینی به تیمچه تکیه میرسید و موزه را جنب مسجد سلطانی پیدا میکنید.
این مجموعه شامل سه بخش است. مهرها و اثر مهرهایی از هزاره دوم پیش از میلاد تا دوره قاجار، در بخش اول قرار دارند. برای مشاهده تاریخ ۳۰۰۰ ساله تبادلات پولی در ایران میتوانید به بخش دوم مراجعه کنید. سکههای ضرب شده در مناطق قدیم سمنان یا کومش در بخش سوم این مجموعه قرار دارند.
اگر به سکههای تاریخی، مهرهای قدیمی و انواع ابزارهای مبادلاتی، پولهای اولیه و قدیمی علاقهمند هستید، این موزه میتواند برای شما بسیار جذاب و سرگرمکننده باشد.
مسجد جامع در سمنان
از دیگر جاهای دیدنی و مناسب برای پاسخ به سمنان سیزده به در کجا بریم؟ دیدن اماکن تاریخی و مذهبی است. برای این منظور میتوان به قدیمیترین و مهمترین مسجد تاریخی و اسلامی سمنان اشاره کرد. این اثر به به قرن سوم هجری قمری تعلق دارد و در دورههای سلجوقی، ایلخانی و تیموری گسترش پیدا کرده است.
همچنین طبق بررسیهای انجام شده و حفاریهای صورت گرفته، این مسجد در قرن اول هجری روی خرابههای یک آتشکده بنا شده است.
مسجد به سبک معماری آذری ساخته شده است و دارای صحن، ایوان بزرگ، مقصوره غربی و سه شبستان شمالی، جنوب و شرقی ایوان بزرگ میشود.
همچنین در این مسجد قدیمیترین منارهای که قابلیت حرکت دارد، جا خوش کرده است. در وسط این مناره، محوری چوبی قرار دارد که با حرکت دادنش، کل مناره حرکت میکند. برای تزیینات بنا از کتیبه آجری، تزئینات آجری، تزئینات معقلی و نقوش هندسی، زیگزاگی استفاده شده است.
دروازه ارگ در سمنان
برای بازدید از تنها باقی مانده دروازه ارگ سمنان، یعنی دروازه شمالی این ارگ، باید به قلب سمنان بروید. این بنای تاریخی در زمان قاجار بنا شده است ولی متاسفانه در زمان رضا شاه به علت ساخت و سازهای خیابانی و بافت جدید، قسمت عظیمی از ارگ تخریب شده است.
ارگ سمنان به عنوان دارالحکومه شهر، دارای بناهایی برای آب انبار، تلگراف خانه، حسینیه، حمام و دروازه جنوبی بوده است.
در سال ۱۲۴۶ شمسی با سفر ناصرالدین شاه به این مکان دستور ساختن دروازه شمالی توسط ایشان داده شد. این دروازه تنها باقی مانده از ارگ باشکوه سمنان است.
دروازه دارای دو نمای جنوبی و شمالی است که نمای شمالی از جذابیت بیشتری برخوردار است. جذابیت نمای شمالی به خاطر وجود نقش و نگارهای زیبا، کاشیهای رنگی و به تصویر کشیدن نبرد رستم و دیو سپید در بالای سر در است.
این بنا در میدان ارگ در در تقاطع خیابان طالقانی و شیخ فضل الله نوری واقع شده است.
بازار سمنان
بازارهای سنتی به عنوان قلب تجارت شهرها، همیشه از اهمیت خاصی برخوردار بودهاند. بازار سمنان و بازار شیخ علاءالدوله متعلق به دوره قاجار در خیابان امام واقع شدهاند.
این بازار سنتی با سبک معماری کهن ایرانی با سقفهای خشتی و آجری، طبق معماری بناهای کویری طراحی شده است. بازار به دو سمت شمالی و جنوبی تقسیم شده است. در بازار بالا یا شمالی، سه حمام قدیمی، ۵ مسجد و ۴ کاروانسرای و ۲۵۴ باب مغازه وجود دارد.
بنای تاریخی بازار متعلق به قرن هفتم و هشتم هجری قمری است، ولی متاسفانه بخش عظیمی از آن به علت احداث خیابان امام تخریب شده است.
جالب است بدانید از آنجایی که برای حمل مردگان به سمت گورستان از مسیر بازار عبور میشده است به بازار مردهها هم معروف است.
سمنان سیزده به در کجا بریم؟
اما دغدغه همه شهروندان برای پیدا کردن محلی برای یک روز خوب و بیاد ماندنی و تفریح در کنار خانواده همیشه وجود دارد ،لذا خیلی از مردم ترجیح می دهند در روز ۱۳ فروردین (روز طبیعت ) به دنبال جنگل ، باغ و فراتر از همه ، مکانی مناسب که دارای امکانات نسبی بهداشتی و رفاهی باشد ،بگردند.
خوشبختانه شهرستان سمنان دارای مناطق تفریحی و طبیعی بسیاری است که شهروندان می توانند برای تفریح و گردش و سپری کردن اوقات فراغت به همراه خانواده خود به آنجا بروند. در ادامه با دزار سمنان همراه باشید تا به شما به این سوال پاسخ بدیم که در سمنان سیزده به در کجابریم؟!
شهمیرزاد
شهمیرزاد در شمال شهر سمنان واقع شده است و پس از ۲۰ دقیقه طی مسیر و برانداز مناظر سبز و زیبای کوهستانی، این شهر با طبیعت بکر و ناشناخته و البته زیبایش در برابر مسافران قرار می گیرد. این شهر از طبیعتی زیبا و پوشش گیاهی سرسبز تشکیل شده است و میانگین دمای سالیانه آن ۱۱ درجه سانتیگراد است که بین ۱۶ درجه زیر صفر سردترین و ۳۴ درجه بالای صفر در گرمترین ماه سال متغیر است. اختلاف ارتفاع سمنان و شهمیرزاد از سطح دریا بیش از هزار متر است و این امر از عجایب طبیعت استان سمنان است که در فاصله ۲۰ کیلومتری تا این اندازه اختلاف دما وجود دارد بر همین اساس بی جهت نیست که شهمیرزاد را بهشت کویر نیز نامیده اند.
جاده شهمیرزاد – کیاسر – ساری
از جاذبه های ویژه ای برخوردار است که کوه های بلند و سترگ البرز چون دیوارهایی عظیم دو سوی جاده را در آغوش گرفته و گاهی انگار جاده را در دل کوه نشانده اند. دشتهای اطراف با چشم اندازی بی بدیل هر نگاهی را به خود معطوف می کند، شهمیرزاد در امتداد این جاده واقع شده و مسافران و رهگذران را به دیدن و ماندن دعوت می کند.
منطقه حفاظت شده پرور
از سمنان در جهت شمال و در جاده مهدی شهر، با گذر از شهمیرزاد در جاده کیاسر به سمت فولادمحله حرکت کرده و در ۳۴کیلومتری شهمیرزاد با رسیدن به گردنه گرمکش به سمت روستای پرور تغییر جهت می دهیم.
منطقه حفاظت شده پرور در ۴۰ کیلومتری مهدیشهر واقع است که به لحاظ قرار گرفتن در میان دو اکوسیستم مناطق بیابانی جنوب استان سمنان و مناطق جنگلی استان مازندران و متأثر شدن از این دو اکوسیستم دارای سیمای جذاب طبیعی و جلوه های زیبایی از شاهکارهای خلقت است. منطقه حفاظت شده پرور با تأثیر پذیری از محیط اطراف خود و پوشش گیاهی متنوع، زیستگاه خوبی را برای گونه های مختلف گیاهی و جانوری فراهم آورده، پوشش گیاهی بارز منطقه شامل بلوط، افرا، راش، ولیک، اورس، گلابی وحشی، درمنه، آویشن، انواع گون، انواع گرامینه، ممرز، زرشک و گل گاوزبان است. پستانداران بارز منطقه شامل: مارال، کل و بز، قوچ و میش، شوکا، آهو، خرس قهوه ای، پلنگ، گراز، یوزپلنگ، شغال، خوک، سمور، روباه و انواع گربه وحشی می باشد. انواع پرندگان شکاری، کبک، تیهو، کبک دری،قرقاول، هوبره و … پرندگان منطقه را تشکیل می دهند.
پارک جنگلی سوکان
پارک جنگلی سوکان در جاده سمنان –دامغان واقع شده است . این پارک بزرگترین پارک جنگلی سمنان است که در آن در تمامی ساعات شبانه روز سرویس های ویژه ای برای مسافران در نطر گرفته شده . با غ پرندگان ، با غ وحش ،سفرخانه،نمازخانه و مکان های خرید و سرویس های بهداشتی در این پارک در تمامی ساعات آماده خدمات رسانی به مسافران نوروزی است.
در نزدیکی این پارک جایگاه نیزCNG ویژه ی خودرو های گاز سوز موجود است.
تنگه روزیه چاشم
این مکان برای کسانی که قصد سفر از سمنان به مازندران را دارند می تواند جالب توجه باشد زیرا مسیر شهمیرزاد به چاشم و سپس خطیر کوه مسیری کوهستانی و زیباست تنگ روزیه در این مسیر حدود ۲۰ کیلومتر بعد از چاشم در مسیر خطیرکوه در سمت چپ جاده قرار دارد قرار گرفتن دو کوه بلند و آبشار بین آن این فضا را زیبا و شگفت انگیز کرده است.
این تنگه، در روستای کوهستانی «چاشم» از توابع بخش مهدیشهر قرار دارد. در داخل تنگ آبشارهای متعددی قرار دارند که بلندترین آبشار از ارتفاع ۲۰ متری به پایین می غلتد و طراوت دلپذیری در پیرامون خود پدید می آورد. هر ساله عده کثیری از دوستداران طبیعت برای دیدار از این آبشار زیبا به روستای چاشم مراجعه می کنند. آبشار روزیه که در اثر فرایند کاملآًٌ طبیعی بوجود آمده است در ورودی خطیرکوه از طرف سمنان واقع شده است. روستای چاشم که در دامنه های جنوب شرقی البرز واقع شده است چشم اندازهای و زیبایی های خاصی دارد که هر بیننده ای را مجذوب می کند. منظره زیبای مراتع ، کوه ها ، مزارع و باغها و چشمه ها این روستا را به منطقه خاصی تبدیل کرده است.